home cvprivee Groot, Pieter de

Ik vertel van alles, maar niet alles


Thuis

Ik woon in Heiloo. Daarvoor: Groningen, Den Haag, Lusaka, Amsterdam, Beverwijk (antichronologisch).
Geboren te Velsen-Noord. Het Noordzeekanaal bestond toen al, stationnetje Velsen-Hoogovens bestaat nog steeds.

Opleiding

Onderwijs genoten (jawel) aan (op? in!) de Da CostaSchool onder Meester Suurmond cs.
Later in het Christelijk Lyceum Marnix van Sint Aldegonde onder Rector LaFleur, eveneens cs.

Hobby's

Vakantiewerk op de Hoogovens. Van het geld een brommer gekocht (twee keer; de eerste was geen succes want niet vooruit te branden, de tweede was een stoer ding, zelf wat gecustomized: mat donkerblauw gespoten, met een spuitmond op een jampot die werd aangesloten op de stofzuiger, nog gekregen van Dick Verhoog).

Opleiding

Geneeskunde gestudeerd in Amsterdam, aan de VU. Namen van "het hoofd der school" (Rector Magnificus) herinner ik me niet. Wel: Hooggeleerde Kuilman, Hooggeleerde Lever, Hooggeleerde Lindeboom, en vele andere Hooggeleerden. De basisvakken waren eigenlijk het leukst. Daarna al die ziekten, 't was teveel narigheid. Stages in het Burgerziekenhuis, in het Kinderziekenhuis in Eindhoven, in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Met een extraatje van 2 maanden als vakantie-assistent-psychiater in de Valeriuskliniek, bij Hooggeleerde Stam.

Werk

Studie met succes afgerond (ik moet daar nog ergens een foto van hebben). Dat was november 1969. Bijna aan de oogartsopleiding begonnen onder Hooggeleerde Velzeboer. Toch maar bij Anatomie gaan werken onder Rients Rozendal en de Hooggeleerde Van Faassen.

Trouwen

Intussen (22 juli 1968) getrouwd met Anneke Voorzanger, dochter van Hans en Mien, en mijn grote jeugdliefde. Voorlopig adres: Marnixstraat 442, met een tuintje aan de Lijnbaansgracht.

Werk

Als gastdocent – professeur visiteur – met Onno (O.G.) Meijer naar de République Démocratique du Congo, tijdens de herverkiezing van Mobutu Joseph Désirée (de latere Mobutu Sese Seko). Drie maanden gebleven. Een jaar later nog even terug om herexamens af te nemen. Zelfs Mpetshi Jean Marcel slaagde toen.

Kinderen

Jan werd geboren terwijl ik in Afrika zat, midden in het regenwoud, op loopafstand van de evenaar (maar in Afrika is alles op loopafstand; hebben niet Livingstone, Stanley, Cameron, Wissman en nog enkele anderen het hele continent dwars overgestoken, te voet? daar deed men wel twee tot drie jaar over, maar dat is not the point). Ik kreeg een telegram:
AT ET JAN SONT EN BONNE SANTE STOP GEFELICITEERD STOP HARRY.
Drie weken later was ik thuis & herkende mijn zoon van de foto's die de post al in Afrika bezorgd had.

Werk

De baan bij de Université Libre du Congo, Campus Kisangani, ging niet door.
Dus uit solliciteren; doel bleef: Afrika bekijken en uit militaire dienst blijven.
Eigenlijk al aangenomen bij een chirurgenmaatschap in Gouda, toen het bericht kwam – antwoord op alweer vergeten sollicitatie – dat ik een contract kon krijgen, voor minimaal 2 jaar, als Lecturer bij het Department of Anatomy, School of Medicine, University of Zambia.
Weemoedig afscheid genomen van Anatomie VU. Het was inmiddels september 1972.

Thuis

Terechtgekomen in een alleraardigste bungalow in een buitenwijk van Lusaka (plot 5542, Luanginga Road). Gestoffeerd en gemeubileerd door UNZA. Daar hebben we bijna 4 jaar gewoond, Anneke en ik, en Jan, en Wesselien die er geboren is.

Werk

Vier jaargangen studenten wegwijs gemaakt in de anatomie. Daarmee toch Afrika een héél klein beetje verder geholpen? In elk geval zelf een fantastische tijd gehad.

Toch weer terug naar Nederland. Beëdigd als Rijksambtenaar (isp bd). Gaan wonen in Den Haag, vandaar na 4 jaar "gespreid" (spreiding der Rijksdiensten) naar Groningen.

Hobby's in Groningen

Kanotochten maken. Oude boeken verzamelen: ontdekkingsreizen door Afrika. Amerikaanse auto's (occasionnetjes) bezitten en besturen. Etsen en zeefdrukken met Maarten V. IJzeren constructies construeren.

Gezin

Man, vrouw, 2 kinderen in 1-gezinswoning. Jan en Wesselien gingen naar school, Anneke werkte voor school & verzorgde het huis, ik ploeterde voor de kost & was veel weg.
Toen gingen de kinderen het huis uit.
Toen overleed Anneke.

Thuis

Na nog een jaar in de 1-gezinswoning, naar een appartementje in de stad. Hanneke ontmoet ! Getrouwd en bij haar ingetrokken in Heiloo. ‘t Bevalt uitstekend. Regelmatig komen kinderen en zelfs kleinkinderen op bezoek.

Werk

Ik ben nu oud genoeg om niet meer te hoeven werken & nog te jong om nix te doen dus vermaak ik mij met zelfgekozen acties. Hanneke werkt inmiddels ook niet meer. We verdelen de huishoudelijk zorgelijke taken zo'n beetje, en zorgen goed voor elkaar. Ik maak mijn website, lees mijn boeken, repareer de klok, fiets af en toe een rondje, en neem mij heilig voor familie en vrienden wat vaker te bezoeken.